Saturday, November 20, 2010

Forvetsiz Futbol ve Yalanci Dokuz

4-4-2 ve cesitli turevleri gunumuz futbolunda en cok tercih edilen dizilis. Fark yaratan sey takimlarin kullandigi futbolcu tipleri ve teknik adamlarin futbolculara yukledigi misyonlar. Ornegin Mourinho’nun defansin iki kenarinda Sergio Ramos ve Marcelo gibi one oynayan bekler kullanmasi Real Madrid’in 4-4-2’sini daha ofansif yapiyor. Arkalarinda boyle beklerle oynayan ortasaha kanatlari Di Maria ile Ronaldo da boylece ucuncu bolgede daha cok yer isgal edebiliyor. Oysa bugun izledigimiz Ziya Doganin Konyasindaki bekler Adnan Gungor ve Hakan Aslantas orta cizgiyi neredeyse hic gecmeden oynuyorlar. Bu da Konyanin 4-4-2’sini Real Madrid’inkinden farkli bir 4-4-2 yapiyor. Sonuc olarak, kullandiklari futbolcu tipi (veya futbolcuya verdikleri direktifler) teknik direktorlerin kendi 4-4-2’lerini sekillendirmelerini sagliyor.



Yalanci Dokuz gunumuz futbolunda (az da olsa) kullanilan onemli bir silah. Forvet oynayan, fakat klasik bir forvetten farkli olarak ucuncu bolgeden cok ikinci bolgede ikamet eden, topu burada yuzu donuk alip rakip stoperleriyle hizini almis olarak karsilasan, bu arada takiminin ortasaha oyuncularina ve forvet partnerine bos alan yaratan oyuncu tipine deniyor. Yani kagit uzerinde 9 numara, ancak sahada isgal ettigi yesil alan daha cok ortasaha ile forvet arasinda.

Yalanci dokuzun bir takima getirdigi iki onemli avantaj var. Bunlardan biri rakibin stoperini beraberinde ortasahaya cikardigi icin rakip savunmanin dengesini bozuyor ve orada derin bosluklar olusturuyor. Bu bos alandan faydalanacak Ronaldo, Pedro gibi kanat, ya da Iniesta, Mesut gibi ortasaha oyunculari varsa bol bol golle bulusma firsati yakaliyorlar. Eger rakip stoper yalanci dokuzu ortasahaya kadar takip etmiyorsa bu kez yalanci dokuza topla yuzu donuk dripling yapma sansi veriyor. Ki mevzu bahis yalanci dokuz Arsenaldeki haliyle Henry ya da Etoo ise basiniz dertte demektir. Bu tur forvetle oynamanin bir diger avantaji ortasaha gobeginde ekstra bir oyuncuyla oynamak.




Yalanci dokuzu ilk kullanan takimlar Barcelona, Roma ve Manchester United’di. Ancak Barcelona Eto’oyu Ibrayla, Manu da Tevezi Berbatovla degistirerek bu tarzi terk ettiler. Ferguson ve Guardiola’nin, ozellikle kapali oynayan takimlarin savunmalarini destabilitize etmede cok basarili olan bu sistemi terk etmelerinin kendilerince rasyonel sebepleri vardir elbet. Unutmamak gerek ki Eto’o, Tevez, Messi gibi yalanci dokuz oynayabilecek, Ronaldo, Iniesta, Totti gibi rakip defansindaki anlik bosluklari acimasizca cezalandirabilecek oyuncularin sayisi cok fazla degil.

Ust seviyedeki takimlar hucum hatlarinda geleneksel hedef santrafor kullanmaktan gun gectikce uzaklasiyorlar ve daha mobil oyuncularla rakip savunmalarin dengelerini bozmayi amacliyorlar. Artik forvet oyuncular daha bir ortasaha oyuncusu, ortasaha oyunculariysa daha bir forvet. Arsenalin forveti Van Persie’ye bir bakin! Ya da senede 30+ gol atan ortasaha oyunculari Ronaldo ve Messi’ye. Tam olarak sahanin hangi bolgesinde oynadiklarini soyleyemezsiniz. Gunumuzde hucum hatlari mobil, devamli olarak birbirleriyle yer degistiren uclu ya da dortlu oyuncu gruplarindan olusuyor. Hollanda milli takiminin hucum dortlusu Robben-Van der Vaart-Van Persie-Sneijder’den herhangi birini, macin herhangi bir aninda solda, sagda, stoperlerin arasinda ya da ortasahanin icinde gorebilirsiniz. Bu kaotik hucum yapisi rakip defanslari bir hayli zorlasa da uygulamasi oldukca zor ve riskli bir oyunu gerektiriyor. Basariyla sahneye konuldugunda rakipler icin kabusa donusebilir ancak iyi uygulanamadigi takdirde cok yikici sonuclar dogurabilir. En carpici ornek sanirim Roma’nin 2007’de Manu’ya 7-1 kaybettigi macta yasandi.



Emekliligini acikladiginda Sir Bobby Robson’a bir gazeteci kariyerinde basarmadigi birsey kaldi mi diye sormustu. Sir soruya forvetsiz oynayan bir takim yaratabilmeyi cok isterdim diye yanit vermisti. Modern futbol 4-4-2 dizilisinden 4-6’ya dogru gidiyor, ortasahayla forvetin icice gectigi, beklerin oneminin cok arttigi bir oyun duzenine dogru. Yalanci dokuzlar, yalanci onlar, ve hibrid futbolcularin degeri gun gectikce artiyor.

No comments:

Post a Comment