17 Eylul 2009'da yazdigim yazimin sonunda Turkiye'nin futbolda Avrupa'nin Brezilya'si olabilecegini vurgulamistim. Bugun bu tezimin uzerinde durmak istiyorum. Brezilya malum dunyanin en iyi futbol ulkesi. Milli Takim olarak bugune kadar duzenlenmis 18 dunya kupasinda 7 kez final oynayip 5 kez kupayi muzelerine goturerek bu tezin dogrulugunu ispatliyorlar. Ote yandan Brezilya'nin en iyi futbol ulkesi olmasi yalnizca milli takim duzeyinde elde ettigi basarilardan kaynaklanmiyor. Ulke ayni zamanda tam bir futbolcu fabrikasi. Unlu transfer sitesi transfermakt de'ye gore dunyanin en pahali 100 futbolcusunun 13'u Brezilyali. Herhangi bir Turk futbolcusu henuz bu listeyi sereflendiremedi ancak ilerleyen yillarda Arda Turan icin umut var. Brezilya futbol fabrikasinin basarisini gosteren bir diger indikatorse dunyanin en pahali 3 ligi olan Ingiliz Premier League, Ispanyol La Liga ve Italyan Serie A'daki temsil duzeyleri. 2009-10 sezonunda bu 3 ligde oynayan toplam Brezilyali futbolcu sayisi 68 (Premier League:12, La Liga:27, Serie A:29). Buna karsin tek Turk temsilcisi bu sezon basinda basinimizin zorla Turkiye'ye dondurmeye calistigi Tuncay Sanli.
Brezilya ve Turkiye birbirine demografik ve ekonomik acidan cok benzeyen iki ulke. Her iki ulke de kalabalik nufuslara sahip (191M v 75M). Ekonomik yapilari ve buyuklukleri benzer, kisi basina dusen milli gelirleri neredeyse ayni ($8.500 v $10.500). Her iki ulke de vatandaslarina gelirlerini son derece adaletsiz bicimde dagitiyor. Gelir adaletinde 121 ulke arasinda yapilan siralamada Brezilya dunya 83.su, Turkiye'yse dunya 92.si, yani fakirlik orani yuksek. Brezilyali efsane teknik direktor Carlos Alberto Parreira soyle diyor: "Brezilya'nın çok sayıda büyük futbolcusu favela denilen gecekondu mahallelerinde doğup büyümüş kişiler. Yoksulluk içinde yaşayan yüzbinlerce genç için varlıklı ve rahat bir hayata giden yol yeşil sahalardan geçiyor". Bu cumleler rahatlikla Turkiye icin de soylenebilir. Peki Brezilya bizim yapmadigimiz neyi yapiyor da yuksek fakir nufusa sahip olma handikapini futbolda boylesine avantaja cevirebiliyor? Bu sorunun cevabini bulmak o kadar degerli ki, gerekirse Turkiye Futbol Federasyonu uzman bir heyet gonderip, Brezilya'da bir futbolcu cocuklugundan itibaren hangi asamalardan geciyor, nasil bir egitime tabi tutuluyor gibi sorularin yanitlarini iceren bir rapor hazirlatmali.
Turkiye'nin futbolcu yetistirme konusunda yeterince basarili olmadiginin bir diger kaniti Avrupa'da yetisen yetenekli Turk futbolcularinin nufusa oranla Turkiye'de yetisenlerden cok daha fazla olmasi. Euro 2008 Turk Milli takimina baktigimiz zaman 6 futbolcunun 5 milyonluk Turk nufusa sahip Avrupa'dan geldigini, nufusca 15 kat buyuk Turkiye'dense sadece 16 futbolcu geldigini goruyoruz.
Biz ulke olarak son 25 yilda futbol alaninda buyuk gelismeler gosterdik. Ancak hala gidecek cok mesafe var. Avrupa'nin futbolcu fabrikasi olacak potansiyele fazlasiyla sahibiz. Bunu basarabilirsek dunyada Brezilya ulkesine futbol nedeniyle duyulan sempatiyi paylasabilir, ulke reklamimizi daha iyi yapabiliriz. Futbol arenasinda kaldiracagimiz kupalar ve gururla izleyecegimiz lejyonerlerimiz de cabasi...
En büyük nedeni her zaman, her koşulda, her yerde Yönetimlerdir.. Bunun bağlayıcısı da Federasyon. En büyük etken gibi görünen basını (basın bu işin kötü polisi), altyapıyı ancak güçlü ve serde "rezillik" barındırmayan yönetimLER (ortak) durdurup geliştirebilir.
ReplyDeleteCihan
dilekler çok güzel, katılınmayacak gibi degil. Ancak Brezilya ve futbol demek, italya-pizza, fransa-şarap, ispanya-tapas vs demek gibi bütünleşik bir olgu. hani fransa da iyi futbol takımı kurdu, hollanda desen ulastıkları tempo ve taktik oyun kimsede yok, italya,ingiltere, almanya hep iyi...ama kupa hep brezilyanın elinde, brezilyanın elinde olmadıgı zamanlar bile herkesin manevi destegi sambacılarla. Spor,sanat çalışmakla gelişen ama bence tamamen Allah vergisi olan uğrasılar. o nedenle belki bir Brezilya olabilecegimizi asla düşünmüyorum ama belirttigin potansiyeldeki bu ülkemizden bir gün birileride Manu ile Chelsea ile Barca ile bir kupa kaldırıp, bizi temsil edebilmeli inancındayım
ReplyDeletebelirttiğin gibi sosyo ekonomik olarak brezilya ile türkiye arasında benzerlikler var. sao paulo da yürürken insan kendini istanbul da gibi hissedebiliyor ama ben türkiyenin hiç bir zaman brezilya gibi futbolcu ihraç eden bir ülke olabileceğini düşünmüyorum.
ReplyDeleteçok uzaklarda bizim favelalarımızdan gelen adamlarla çalıştım. kimisi yıllarca yurtdışında çalışmış olmasına rağmen uzak olmak neden bilmiyorum bizim insanımız için duygusal olarak inanılmaz yıkıcı oluyor.
gerçi işin ucunda para oldumu japonya'da oluşan ordulu topluluğu aklıma geliyor ama futbolu sadece para için yaparak başarının gelmeyeceğine inananlardanım.
ben türkiyeye italyan modelini daha uygun buluyorum. az ihraç kaliteli ithal ile daha iyi bir futbol ülkesi olabiliriz.