Sunday, September 27, 2009

Galatasaray-Eskisehirspor mac yazisi

Oldum olasi sehir takimlarina sempati duymusumdur. Ozellikle de atesli taraftari ve basarili tarihi olanlarina. Bu iki kritere sahip olan takimlarin basinda Eskisehirspor gelir. 1969-73 yillari arasinda 3 lig ikinciligi, 1 Turkiye Kupasi sampiyonlugu, 1 de Turkiye kupasi ikincilikleri var. 1970-71 sezonunda UEFA Kupasi'nda Sevilla'yi efsanevi sekilde elemeleri de cabasi. Ancak donemin basarili ekibi son 20 yilda Super Lig'de yalnizca 3 kez boy gosterebildi.


GECEN SEZONUN BELALISI ES-ES
Gecen sezonun sonlarina dogru iyi sinyaller vermeye baslayan ekip bu sezona teknik direktorunu koruyarak baslama basarisini gosterdi. Ustune bir de dogru transferler yapinca (Umit Karan, Burak Yilmaz, Ragip Basbag, Mehmet Yilmaz) sezon basinda sahsim icin Bursaspor'la birlikte sezonun iki favori Anadolu takimindan biri oldu. Galatasaray icin Eskisehirspor maci ozel bir anlam tasiyordu. Gectigimiz sezon Eskisehirspor'un en cok puan aldigi takim Galatasaray (iki macta 6 puan). Ve Galatasaray'in iki macta puan alamadigi tek takim Eskisehirspor.

BAROS'UN YERINE NONDA
Rijkaard bu macta rotasyon hakkini forvette kullandi ve maca gecen haftanin yildizi Nonda'yla cikti. Yorulana kadar cok etkiliydi Kongolu oyuncu. Ilk yarida hersey Galatasaray'in istedigi gibi gitti esasinda. Direncli rakibe ragmen saha icinde gerekli aksiyonlari yapmayi basardi. Ozellikle 6. dakikadan sonra topa hukmetti, ilk yarida topla oynama orani yuzde 65ti. Aradigi golu de atinca soyunma odasina mutlu gitti ev sahibi ekip. Ikinci yarida Rijkaard takimini skor avantajiyla geriye yasladi ve kontrataktan farki acmayi hedefledi. Futbolun dogrusu da bunu gerektiriyordu. Ancak yenilen sans golu Rijkaard'in hesabini bozdu.

ESKI ALISKANLIK
Golu yiyince oyunu tekrar rakip yari alana yikti Galatasaray. 1992'de Hakan Sukur transferiyle baslayan savunmadan uzun ve yuksek topla cikma aliskanligindan bu sene vazgecmisti sari kirmizili ekip. Ancak skor avantajini kaybedince oyun disiplini bir nebze de olsa bozuldu ve 3. bolgeye etkisiz uzun toplar atmaya basladilar. Ustune bir de Riza Calimbay Burak Yilmaz, Umit Karan ve Youla'yi oyundan alarak uc ortasaha oyuncusu takviye edince oyun iyice sikisti. Ozellikle 65ten sonra konuk ekip rakibini 11 kisiyle kendi yari alaninda karsilamaya basladi. Tum bunlara karsilik Rijkaard'in hamlesi Kewell'i oyundan alip Aydin'i saga, Keita'yi sola cekmek oldu. Yorulan Nonda'nin yerine Baros girdi. Bu oyuncu degisikligi zitti kadar isine yaramadi Galatasaray'in.


ETKISIZ DURAN TOPLAR, KEWELL VE ARDA
Bugun ev sahibi ekip hem duran toplarda etkisiz kalip hem de Kewell ve Arda'dan yeterli yaratici katkiyi alamayinca ilk puan kaybini vermis oldu. Eskisehirspor ligin sahada ne yaptigini bilen, bir oyun plani olan ve bunu kararlilikla uygulayan iyi takimlarindan. Macin kirilma ani Galatasaray'in ikinci golu bulamadan kalesinde golu gormesiydi. Ev sahibi ekip belki bir 10 dakika daha gol yemeden dayansaydi 70'e 2-3 farkli bir skorla girebilirdi. Cunku konuk ekip ikinci yarinin basinda gol icin yuklenirken arkasinda onemli acik alanlar birakiyordu. Son maclarin aksine futbol sansi Galatasaray'in yaninda degildi bu kez. Macin en etkili oyuncusu Kader Keita'ydi. Saglikli oldugunda bu adami durdurmak neredeyse imkansiz. Eskisehirspor Keita'yi coklu adamla kademe yaparak karsilamasina ragmen ancak bu kadar durdurabildi. Goldeki katkisi muhtesemdi ve golden sonra takimin topu aglara gonderen Nonda'ya degil buyuk bir coskuyla Keita'ya kosmasi ilgincti, Nonda'nin bile.


Neticede haftaya lig 1.si ve 3.su olarak giren iki takim iyi mucadele ettiler ve sahadan birer puanla ayrildilar. Rijkaard'in mac sonu yorumu neticeyi olgunlukla karsiladigini gosteriyor. Takiminin oyunun belli bolumlerinde dogrulari yaptigini ancak maci kazanmaya yetmedigini belirtti Hollandali teknik adam. Eskisehirspor sezon basindan beri gosterdigi performansla ve 7. haftada hala kaybetmedigi namaglup unvaniyla bu sene UEFA'yi zorlayacak gibi. Ancak Riza Hocanin da dedigi gibi bunlari konusmak icin daha erken.

1 comment:

  1. LigTV ve işler yüzünden daha Galatasaray'ın sadece bir iki maçını seyredebildim. Ama seyrettiğim maçlarda ve bazı geniş özetlerde dikkatimi çeken bir konu var. Ön liberolar topu aldıklarında genelde Arda'yı veya Keita'yı arıyorlar. Daha kolay pas alternatifleri olsa bile değerlendirmiyorlar. Bu kısa vadede problem yaratmasa da uzun vadede bu oyuncuların sakatlık, formsuzluk v.b. durumlarında sıkıntı doğurabilir. Ya da rakipler bu iki oyuncuya dah a sıkı savunma uygulayarak Galatasaray'ın hücum alternatiflerini kısıtlayabilirler. Ama belki de bu benim seyrettiğim bölümlere özel bir durumdur...

    ReplyDelete