Saturday, March 20, 2010

Biri Devi Uyandırsın!

Türkiyenin Avrupadaki en kalabalık genç nüfusa ve yüksek fakirlik oranına sahip olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, kıtanın en üretken futbol ülkesi olmasını beklemek hayalcilik olmaz heralde. Oysa an itibariyle 5 büyük ligde Tuncay Şanlı dışında kimse yok futbol sistemimizin üretimi olan. Öte yandan bu liglerde Slovakyadan tutun Bosnaya, Gürcistandan Belçikaya kadar sayısız futbolcu top koşturuyor. Futbolcu üretiminde sınıfta kaldığımızın bir başka kanıtı milli takım ideal 11inde oynayan 5 futbolcunun başka ülkelerin futbol sisteminden çıkmış olmaları (Hakan Balta, Hamit, Aurelio, Colin Kazım, Mevlüt).


İşin ekonomik boyutuna bakmak gerekirse; futbol marketimizde dönen para çok ciddi boyutlara ulaştı. Bugün Turkcell Super Lig Avrupanın en büyük 6. futbol ekonomisine sahip. 5 büyük ligle bu konuda boy ölçüşmenin mümkün olmadığını hesaba katarsak, Türk futbolu şu anda ekonomik anlamda zirve yapmış durumda diyebiliriz. İş bu zenginliğin karşılığını başarı olarak almaya gelince gene çuvallıyoruz. Bugün Avrupadaki iki kupanın çeyrek finallerine kalan 16 takımın içinde tek Türk takımı yok. Rusya, Şampiyonlar Ligi son 8ine takım sokmayı başarırken Türkiyenin 100 milyon euro civarında seyreden 3 takımı, hiper yıldızlarını  Super! Ligimizde kullanmakla yetiniyor. Bu sezon Avrupadaki 2 kupanın çeyrek finalistleri şöyle sıralanıyor:

Şampiyonlar Ligi
UEFA Avrupa Ligi
M.United
Fulham
B.Munih
S.Liege
Lyon
Valencia
Barcelona
Liverpool
Inter
Atletico Madrid
Arsenal
Hamburg
CSKA Moskova
Wolfsburg
Bordeaux
Benfica

İngiltere 4 temsille bu sezonun en başarılı futbol ülkesi. Bunu, Juventus’u epik bir maçla eleyip İtalyanları tek temsilciyle bırakan Fulham’a borçlular. Ancak o İtalyanların Inter’i herkesin arasından sıyrılıp kupa 1i alarak Mourinho’ya ikinci Şampiyonlar Ligi kupasını kazandırabilir. Almanlar ve İspanyollar bu sene 3 temsille yola devam ediyorlar. Real Madridin şok biçimde elenmesi bütün dengeleri değiştirdi bu sene kupa 1de. Fransa bu sene 2 takmla geldi çeyrek finallere. Talihsizlikleri birbirleriyle eşleşmeleri! Lyon alıştığımız biçimde harikalar yaratmaya devam ederken, geçtiğimiz sene Galatasaraya elenen Bordeaux bu yılın Nisan ayında vizyonda olacak. Dünya kupasına Keita, Kewell, Elano gibi yıldızlar gönderen Galatasaraysa aynı günlerde Manisasporla yetinecek! Lig değeri bakımından gerimizde olan Belçika ve Portekiz de bu sezon kupa 2 çeyrek finaline birer takım sokmayı başardılar. Aşağıda son 5 yılda çeyrek finale kalan takımların ülkeler bazındaki sıralamasını görebilirsiniz:

Sıra
Ülke
Şampiyonlar Ligi
UEFA Avrupa Ligi
Toplam
1
İngiltere
14
5
19
2
İspanya
7
7
14
3
Almanya
4
9
13
4
İtalya
7
2
9
5
Fransa
3
2
4
6
Portekiz
2
3
5
7
Rusya
1
2
3
8
Hollanda
1
2
3
9
Ukrayna
-
2
2
10
Romanya
-
2
2

Sizce de bu tablo Türkiye açısından acıklı değil mi?

No comments:

Post a Comment