Saturday, October 10, 2009

FC Barcelona - Més que un Club*

Sayisiz ankete gore dunyanin en sevilen futbol takimi. Gittigi her ulkede, hatta kitada inanilmaz bir sevgiyle karsilaniyor. Dunyanin her yerinde birgun Barcelona formasi giyme hayaliyle top pesinde kosturan cocuklar var. Futbol takimi olmanin disinda futbol ustu misyonlari var. Cunku Barcelona Més que un Club, Bir kulupten daha fazlasi*.



Gectigimiz Agustos ayinda Los Angeles Galaxy-Barcelona macina gittim. Tribunlerin ev sahibi Galaxy taraftarlariyla dolu olacagini beklerken stadin cogunun Barca formali olmasi sasirticiydi. Futbolun en populer besinci spor oldugu yeni dunyada dahi olaganustu bir ilgi vardi Katalan ekibine. Peki nedir Barcelonayi Avrupanin diger devlerinden ayiran ve bu kadar sevilmesine sebep olan?

MÉS QUE UN CLUB
Basta da soyledigim gibi Barcelona "Bir kulupten daha fazlasi". Zaten sloganlari da tam olarak bu. Barcelona Katalan insanlar için özgürlüğü temsil eder. Kendilerini Katalunya Milli Takimi olarak gorurler. Dunyadaki bircok insan icin demokrasi, ozgurluk ve insan haklarinin temsilcisidirler. Ozellikle 1939-75 yillari arasindaki Franco diktatoryasina karsi gosterdikleri baskaldiri kulubu dunyanin butun ezilen halklari gozunde bir efsane haline getirdi. O gunlerde Katalan halki icin rejime karsi oldugunu gostermede anti-Franco hareketine katilmaktan daha az riskliydi Barcelona kimligine sahip olmak.

FORMA REKLAMI VE UNICEF
Ote yandan Barcelona kulubunun kurulusundan bu yana forma reklami almama düsturu takdiri hakediyor. Bu tavir kapitalist dunya duzenine ve endustriyel futbola karsi bir tepki. Sayisi 150.000e ulasan uyeler bu maddi kaybi yillik aidatlariyla kompanse ediyorlar. Kulup forma reklamiyla ilgili hayranlik verici prensibini 2006 yilinda baska bir hayranlik verici hareketle deldi. Tarihinde ilk kez forma reklami almak uzere Birlesmis Milletler Cocuklara Yardim Fonu UNICEF ile anlastilar. Ustelik her yil gelirlerinin yuzde 0.7si olan 1.9 milyon dolari da bagislamak kaydiyla.

POPULARITENIN OLMAZSA OLMAZ KOSULU: KALITELI URUN
Tum bunlarin yaninda her zaman goze hos gelen hucum futbolu oynamayi kendine gorev edinmis bir takim Barcelona. Futbolseverlerin sempatisini kazanan tarihi ve kulup anlayisini kaliteli urunle yani iyi futbolla birlestirmeseydi asla bu kadar sevilmezlerdi zaten. Katalan ekip total futbolun babasi Rinus Michels ve sonrasinda onun felsefesinin temsilcileri Johann Cruyff, Frank Rijkaard ve Josep Guardiolayla beraber bircok kupa kazanmakla kalmadi, ayni zamanda futbolseverlerin izlemek icin en cok can attigi futbol takimi olma ozelligini kazandi. Bugun dunyanin en populer derbisi El Classiconun tarafi olan Barcelona mevcut kulup kulturunden taviz vermedigi surece dunya futbolseverlerinin kalplerini kazanmaya devam edecek gibi..

No comments:

Post a Comment