Friday, November 27, 2009

El Clasico Vakti

Bu haftasonu cok ozel olacak cunku her sene ihtirasla bekledigimiz El Clasicoyu izleyecegiz. Barcelona da Real Madrid de ruya gibi kadrolara sahip ve her iki takimin da dunyanin dort bir yaninda taraftarlari var. Aralarinda oynanan maclar da son derece keyifli geciyor. Ancak Barcelona-Real Madrid derbisini Inter-Milan, Liverpool-Everton gibi diger derbilerden daha ozel kilan nedir ki dunya futbolunda bu kadar ozel bir yere sahip?



Oncelikle sunu belirtelim; derbi kelime anlami olarak ayni sehrin iki takimi arasinda gecen mucadeleye denir. Ancak zamanla bu kelime liglerin en guclu takimlari arasinda oynanan mac seklinde evrilmistir. Aralarinda 630 km. olan Barcelonayla Real Madrid takimlari arasinda oynanan karsilasmaysa en buyuk derbi haline gelmistir. El Clasico olarak da adlandirilan bu rekabet 1902 yilinda Barcelonanin 3-1lik galibiyetiyle basliyor. Aralarindaki karsilasmalari 'More Than a Game' yani 'Bir Mactan Otesi' olarak tanimlamalarinin nedenini anlamak icin rekabetin tarihine bakmak gerek.

NEDEN BIR MACTAN OTESI
Barcelona Ispanyanin Katalunya bolgesinin takimi. Buradaki halk kendini Ispanyol degil Katalan olarak adlandiriyorlar. 1979da ozerkliklerini kazandilar ve 2006da bu ozerklik referandumla daha da genisledi. Ayri bir dilleri, bayraklari, parlementolari var. Diktator Franco doneminde dillerini konusamayan, otorite tarafindan ezilen Katalan halki icin cok onemli bir deger tasiyordu o yillarda Barcelona futbol takimi ve siyasi mucadelelerinin simgesi oluyordu. Yalnizca Katalan halki icin degil, tum Ispanya icin demokratiklesme surecinde cok onemli bir yere sahiptir Barcelona. Real Madridse krallik takimidir ve Kastilyayi yani merkeziyetci diktatoryayi temsil eder. 'Real' adini 1920de kral 13. Alfonsodan almistir ve anlami 'Royal' yani 'Asil'dir. Iki takim arasindaki maclar ozellikle 1939-75 arasindaki Franco doneminde 'Bir Mactan Otesi' ozelligini kazanmistir.

Inter-Milan, Galatasaray-Fenerbahce, Liverpool-Everton gibi derbiler ayni sehrin birbirine benzeyen insanlarini karsi karsiya getirir. Inter-Milan derbisinin siyasi bir yonu olsa da ozellikle Galatasaray-Fenerbahce derbisi tamamen benzer sosyoekonomik siniflardan insanlarin karsilasmasidir. Bu haliyle dahi ne kadar gurultu yarattigini goz onunde bulundurursak birbirine karsi ic savas yapmis iki farkli halkin karsi karsiya geldigi El Clasicoda sahaya domuz kafasi atilmasi ya da istisnasiz her macta Real otobusunun taslanmasi gibi olaylar cok da sasirtici olmasa gerek.



IKI FARKLI FUTBOL MODELI
Saha icine bakacak olursak iki takimin da her zaman ofansif futbolu tercih ettiklerini goruruz. Ancak bu iki takimin yapilanmalari tamamen farkli. Barcelona daha cok genc oyunculara onem veren bir takim ve bu genc oyunculari yetistirdigi unlu La Masia kulubun adeta hayat damari. Bugun ilk 11de yer alan oyuncularin yarisindan fazlasi bu futbol akademisinin uretimi. Real Madridse varligini herzaman en sukseli transferleri yaparak devam ettiren bir takim. Sadece bu sene transfere harcadiklari para 270 milyon euro. Altyapiya onem vermiyor ve genc oyunculari yildiz olduktan sonra transfer etmeyi tercih ediyorlar. Taktik anlamdaysa bir tutarliligi yok Real Madrid takiminin. Ofansif oynattigi surece hangi antrenoru transfer ederlerse onun sisteminde oynuyorlar. Son 6 yilda tam 9 farkli antrenorle calisan takim her donemde degisik taktik anlayislari benimsedi. Ornegin takim kaptani Raul 15 senelik futbol kariyerinde tam 15 farkli antrenorle calisti. Her biriyle degisik sistemlere ayak uydurmaya calismasi oldukca zor olmali. Barcelonaysa antrenorlerine daha fazla kredi taniyan, dolayilisyla daha az antrenor degistiren bir takim. Bunun da otesinde takimin Johan Cruyfftan kalan bir temel felsefesi var ve her gelen antrenor bu felsefeyi benimsiyor. Kisaca total futbol olarak adlandirabilecegimiz bu felsefe son donemlerde Frank Rijkaard ve Josep Guardiola tarafindan son derece basariyla uygulandi ve Avrupa futboluna damga vuruldu. Bu iki modelden biri oburunden daha iyidir demek dogru olmaz. Zira her iki model de son derece basarili. Avrupanin en buyuk kupasi Sampiyonlar Ligini son 10 sezonda ikiser kez kaldirdi Barcelona ve Real Madrid takimlari.

Pazar gunu 159. maclarina cikacak olan takimlardan Real Madridin ezeli rekabette 68-60lik ustunlugu var. Iki takim arasinda Mayista oynanan son karsilasma Katalan ekibinin hem de deplasmanda 6-2 gibi inanilmaz bir skorla kazanmasiyla sona erdi ve Real Madrid tarafinda tam bir depreme neden oldu. Bu skorla baskanlik el degistirdi ve Florentino Perez 3 yil aradan sonra tekrar baskanliga secildi. Taraftarlara bu agir yenilgiyi unutturmak icin Ronaldo ve Kaka gibi iki überstari kadrolarina dahil ettiler. Su ana kadar kadrodan beklenen futbolu tam anlamiyla sahaya yansitamasalar da gun gectikce defans-ofans dengesini kurmaya basladirlar ve Barcelonanin Bilbaoya puan kaybetmesiyle liderlik koltuguna oturdular. Iki aydir sakat olan Ronaldonun kadroya katilmasiyla beraber derbiye daha da umitle cikacaklar. Son Avrupa sampiyonu Barcelonaysa bu sene Zlatan Ibrahimovicle beraber daha da heyecan verici. Gecen seneki form duzeylerine henuz ulasamamis olsalar da bu maca favori cikacaklar. Ancak Messinin ve Ibonun sakatlik durumlari ve oynayip oynamayacaklari henuz belli degil. Aylardir bekledigimiz bu kapismada Ronaldo, Messi ve Ibo gibi 3 überstarin tam hazir olmamalari biz futbol asiklari icin ne buyuk kayip..

1 comment: