Sunday, November 29, 2009

Ligimizin Kalitesi

Son haftalarda 3 buyuklerin ciddi butcelere ragmen cok kotu takimlar olduklarini, ligimizin de her gecen yil geriye gittigini bol bol duyuyor, okuyoruz. En cok da puan kaybinin surukledigi uzuntu ve kizginlik halindeki takim yazarlarindan. Bu tezlerindeki en onemli dayanaklari 3 buyuklerin harcadigi paralara ve yaptigi transferlere ragmen yaptiklari puan kayiplari. Eger mantik buysa 3 buyuklerin sezonu 90li puanlarin uzerinde bitirmeleri gerekir ki bu zevat ligimizin kalitesi yuksek desin. Peki ters acidan bakip Anadolu ekiplerinin guclendigini, dolayisiyla 3 buyuklerin eskiye nazaran daha cok zorlandiklarini ve puan kayipleri verdiklerini iddia etmek fazla iyimser bir tez mi olur?

Oncelikle lig zirvesindeki puanlari karsilastirmali inceleyelim. Turkcell Super Lig lideri 14 macta 31 puan toplamis. Bu rakam Italyada 35, Almanyada 30, Fransada 28. Ligimizin ilk 3 sirasindaki takimlarin mac basina puan ortalamasi 2.14. Bu rakam 5 buyuk ligde soyle: Ispanya 2.33, Ingiltere 2.21, Italya 2.14, Almanya 1.95, ve Fransa 1.90. Tum bu rakamlari karsilastirinca Turkcell Super Lig zirvesinde 3 buyukler tarafindan toplanan puanlarin son derece Avrupa normlarinda oldugunu goruyoruz. Anlasilan o ki Avrupa normlari futbol yazarlarimizin normlarina uymuyor!



3 buyuklerin Avrupadaki durumlarina bakarak tezimizin altini biraz daha dolduralim. Galatasarayin lider oldugu UEFA Avrupa liginde geride biraktigi takimlardan Panathinaikos liginde liderin 1 puan gerisinde 2. durumda. Bir diger temsilcimiz lider Fenerbahceyse grubunda Hollanda lig lideri Twenteyi geride birakmis. Bu iki takimimizin geride biraktigi diger ekipler ise liglerinde liderin 1 ila 3 puan farkla gerisindeler. 

Bu bilgiler isiginda nacizane cikarimlarim soyle:
  • Ligimiz eski yillara nazaran cok daha kaliteli ve zorlu.
  • Hem futbolcular hem Anadolu takimlari futbollarini birkac kademe yukari cikardilar.
  • 3 buyukler daha zorlu bir ligde oynamanin avantajiyla Avrupada daha basarili sonuclar aliyorlar.
Ligimizde gorev almis kariyerli bircok yabanci teknik adam ve futbolcu ligimizin hakkini veriyor ve Turkiye liginin kaliteli ve zorlu oldugunu belirtiyor. 3 buyuklerin eskiden oldugu gibi her maci bol golle kazanamamalari ozellikle eski futbolcu-yazarlarin  ezberlerini bozmus gibi gorunuyor. Her puan kaybindan sonra futbolcularin aldigi paralari dillerine pelesenk edenler bu futbolcularin kosmadiklarindan, mucadele etmediklerinden sikayet ediyorlar. Oysa hepimiz biliyoruz ki bugun ligin en az kosan futbolcusu dahi bu eski futbolcu-yazarlarin zamaninda kostuklarindan cok daha fazla kosuyorlar. Turk futbolu her gecen yil buyuyen ekonomisiyle, kaliteli teknik adam ve futbolcularin gelmesiyle yukari dogru tirmaniyor. Varlik sebeplerini yikici elestirilerine borclu olan modasi gecmis spor yazarlari da son kullanma tarihlerini doldurduklarinin farkina varirlar umarim.

1 comment:

  1. Katılıyorum sana kesinlikle ama ligin kalitesini belirleyen asıl etken bence takımlarımızın uluslararası arena da üst turlarda oynayacakları maçlardaki performansları Erkan

    ReplyDelete