Friday, May 28, 2010

UEFA Avrupa Futboluna Fransiz

Fotografta ilk bakista bir anormallik yok. UEFA Baskani 2016 Avrupa Sampiyonasi ev sahibini acikliyor. Elindeki kartta Fransa yaziyor. Platininin de Fransiz olmasinda ne var demeden once fotografi daha iyi okumaya calisalim.



Avrupa Futbol Sampiyonasi 2012’yle beraber 14 kez duzenlenmis olacak. 2016 oylamasina 3 adaydan Fransa ve Italya, turnuvayi daha once ikiser kez duzenlemis olma unvaniyla geldiler. Ustelik her iki ulkenin de ikiser Dunya Kupasi duzenlemisligi var. Ucuncu aday Turkiyeyse henuz herhangi bir futbol sampiyonasina ev sahipligi yapmamisti. Sonuc olarak diger iki adaydan cok daha fazla istiyordu UEFA 2016yi.

Bunlari magdur edebiyati yapma amaciyla soylemiyorum. Ancak ortada 70 milyon nufuslu futbol asigi bir ulke var. Bugune kadar degisik spor dallarinda duzenledigi uluslararasi organizasyonlarla rustunu ispat etmis. Ustelik bu ulke Avrupanin en buyuk 6. (yaziyla altinci) futbol ekonomisine sahip. Daha once yeterince hazir olmadigi gerekcesiyle iki kez reddedilmis UEFA tarafindan. Bu kez mukemmele yakin bir hazirlik yapmis ve turnuvayi sonuna kadar hakediyor. 2008 ve 2012 sampiyonalarinin ev sahipleri Avusturya, Isvicre, Polonya ve Ukrayna’ya kiyasla cok daha yuksek bir futbol potansiyeline sahip. Tum bu veriler sonucunda siz turnuvayi hala Turkiyeye degil de 4 turnuva duzenlemis Fransaya veriyorsaniz, hem de her ulkeye esit mesafede durdugunu iddia eden Fransiz baskaniniz kulis ustune kulis yapiyorsa, ulkesinin cumhurbaskanini tek tek tum uyelerle tanistiriyorsa, ben burada siyasi nedenler ararim. Senes Erzik kulis yapiyor da Platinin yapmasi neden anormal oluyor diyebilirsiniz. Ev sahipligi icin Turkiye ve Norvec yarisiyor olsaydi bu soyleme katilabilirdim. Ancak bir yanda 14 turnuvanin 2sini duzenlemis Fransa, diger yanda hic turnuva almamis Turkiye var. Sartlar bastan esit degil. UEFAnin daha adaletli davranmasi gerekiyordu. Hem de FIFAnin Afrikaya sampiyona verdigi bir donemde.

Buyuk resme sadece ve sadece futbol acisindan baktigimizda, Turkiye Avusturya, Isvicre, Polonya ve Ukrayna dortlusunu her anlamda ezip geciyor. Yok siz Avrupa Birligi politikalarini futbolun icine sokuyorsaniz bilemem. Ancak bildigim birsey var ki Platini bu isten cok zararli cikacak. Turkiye Futbol Federasyonunu ve emegi gecen herkesi, herseye ragmen kutluyorum. Umarim baslatilan projeler sampiyonayi kazanmisiz gibi devam eder.

No comments:

Post a Comment